Banner Sjöstadsspelen 1280x450 jpg

hammarbysjostad.info - Hammarby Sjöstads största forum och nyhetssajt
Följ Oss

Tvärbanan Tvärbanan
  • Sickla udde: 01:00
  • Sickla kaj: 01:00
  • Luma: 01:00
  • Mårtensdal: 01:00
Färjan Färjan
  • Barnängsbryggan: 22:40
  • Henriksdalskajen: 22:50
  • Lumakajen: 22:45

Bloggar / Towe

Om Towe

Jag har bott i Hammarby Sjöstad sedan 2009 och älskar vår stadsdel. I denna blogg skriver jag om min vardag i sjöstaden. Jag jobbar med webb, är mamma till en fin 5-åring och en bebis född i juli, brinner för bra mat och älskar att resa. Instagram: @towslan Du når mig på info@towis.se

Knatteträning och idrott för yngre barn Publicerat 13 januari 2017

bild(432)
På söndagar erbjuds knatteträning i sjöstaden. Det är olika grupper för olika åldrar, de håller till Sjöstadsskolans gympahall och på och som vi älskar det!
Jag har en nybliven 5-åring som har spelat fotboll hela våren och det fortsätter nu under hösten. En eftermiddag i veckan samlas runt 100 stycken 5 -åringar på en stor fotbollsplan för att delas upp i mindre grupper om 10 och träna vad som kallas Fotboll Lek och Lär. Det är föräldrar som tränar barnen och de gör allt från leker kull till att skjuta på små mål och avslutar med match (vilket kanske 3 av 10 förstår hur det går till). Vi har varit väldigt nöjda med detta upplägg, det är på en lagom nivå för små barn och enligt mig är meningen med detta att väcka intresse, ha roligt och röra på sig. Inte att se vilka som ska platsa i eliten om några år.

Under sommaren var det uppehåll och vi blev då erbjudna att gå på sommarfotboll ett par gånger i veckan för en kostnad per gång. Vi anmälde oss till ett par tillfällen för att hålla intresset vid liv men vi deltog endast en gång då det var katastrofdåligt. Man samlade barn mellan 4-8 år och förväntade sig att de skulle dribbla, öva på skott och nickar samt spela match på riktigt. De som tränade barnen var runt 18-20 år och hade inte en aning om barn, pedagogik eller glädje utan det var mer att heja på de barn som hade bollen mest och göra high five med dem. De barn som var yngst hade ingen aning om vad de gjorde där eller vad de skulle göra. Tyvärr dödade det tillfället glädjen hos vårt barn och han gick därifrån med orden att han aldrig mer ville spela fotboll. Tack och lov fick jag iväg honom på den ”vanliga” träningen igen men aldrig med samma entusiasm.

Jag tycker detta är något som är väldigt vanligt, iallafall i Stockholm. Man tar hutlösa priser för knatteskutt, sportscamp, babysim och dans men ledarna är ofta ungdomar som har det som helgjobb, som inte alls är vana med barn och som inte fått tydliga instruktioner i vad som krävs. Vi testade också någon form av lek/gymnastik på söndagar ett tag där föräldrarna själva var mer med än 17-åringen som faktiskt skulle vara ledare.

Och så dyker denna Knatteträning upp. Med Linda Forsström som faktiskt vet hur barn fungerar och det är som en hederlig gympa i skolan. Det leks kull, inte nudda golv, de får testa redskap och bollekar, röra sig till musik och min 5-åring dansar både dit och hem. Han vill inte missa en enda gång. Killar och tjejer i åldern 5-7 mixas och leker ihop. Ingen ska in i något elitlag om några år och inga pappa står på sidan av och skriker anklagande ord.


Sjöstadsskolan inviger ny byggnad Publicerat 18 augusti 2016

Idag var det dags för Sjöstadsskolan att slå upp portarna till en ny termin. Imorse klockan 9 samlades elever och föräldrar på skolgården i ett stilla duggregn för att välkomnas av rektorn för skolan.

invigOch som en extra bonus bjöd lärarna på sång. En sång om Sjöstadsskolan som rev ned applåder och fick båda barn och föräldrar att vicka på höfterna.

klipp

Sedan var det dags för den nya byggnaden och skolgården att invigas. Skolan växer och för att alla ska få plats har de tagit över en del av kontorshuset bredvid. Här flyttar nu åk 9, åk 3 och förskoleklass in, rektorn klippte bandet och så fick vi alla gå in.

Och vilka lokaler! Så fint de gjort, allt är nytt och förskoleklassdelen inbjuder både till lärande och lek. Den nya lekplatsen har barnen njutit av hela sommaren med klättervägg, hage, gungbrädor, snurrande stänger, bollplan, sandlåda och annat roligt – kul att se att det är lika härligt på insidan.

Välkommen höstterminen 2016!


Vad händer i sjöstaden i höst (något händer väl) ? Publicerat 07 augusti 2016

IMG_3043Lite så här har gatorna sett ut i sjöstaden i en månad. Inte en kotte hemma och gatorna ekar tomma. Jag har själv varit borta i fem veckor men ändå sett lite vad som hänt i vår del av staden.

Det har varit irritation på bussar när inte tvärbana gick.
Det har (som alltid) diskuterats om man bör bada i sjöstaden eller inte.
Folk har testat SUP (stand up paddle board) i kanalen.
Böter har delats ut på tvärbanan.
Och nästan alla spelar Pokemon.

Är ni redo för höst? Jag känner att den här bloggen har stått lite still för jag tycker livet i sjöstan också står lite still. Händer det något nytt i höst eller står vi kvar och trampar i samma gamla hjulspår? Öppnar någon ny restaurang? Flyttar någon kändis hit? Kommer ännu ett gym slå upp portarna? Mer sushi? Fler tvärbanekontrollanter?

Det enda jag vet händer i höst är Sjöstadsdagen och att Linda fortsätter ha sin fantastiska idrottsskola för barn. Men jag vill ha mer, har ni några nyheter att komma med?


En kväll på Henricks Publicerat 18 juli 2016

En kväll i veckan när det var en perfekt sommarkväll (minus sommarvärme) besökte jag Henricks vid Henriksdalskajen. Jag har inte riktigt varit vän med stället eftersom de har dåliga öppettider och jag har fått en känsla av att ”vi har öppet lite när vi vill”.

Men detta besök fick full pott. Härlig utsikt, kvällssol relativt länge, gott vin och trevlig personal. Åt gjorde jag tyvärr inte men av att döma av hur tallrikarna såg ut hos de andra gästerna ska jag testa det nästa gång!

blogger-image-1682907094

blogger-image--987449615

blogger-image--520686096

blogger-image--1780926782

Och när solen försvann runt hörnet så vet man att en perfekt solnedgång väntar vid bryggorna!

Nu när de flesta lämnat Sjöstaden för landet och utlandet tycker jag ni ska passa på att knycka de bästa borden och njuta av Sjöstadssommaren!


Var finns sjöstadens bästa uteservering? Publicerat 22 juni 2016

bryggeri
Vilken tycker ni sjöstadsbor är den bästa uteserveringen? Gärna också ett ställe som levererar god mat eller dryck. När en bor så här nära vatten som vi gör så borde det ju utnyttjas till max kan jag tycka. Det är synd att inte alla andra tycker det eller så lönar det sig inte helt enkelt.

Här kommer mina tankar kring en del utav våra uteserveringar.

Göteborg: Top Notch. Läget med kvällssol, bryggor, vatten, båtar och öppet in till restauranger ger detta ställe full pott. Goda drycker men lite väl dyr mat kanske.

Carnegiebryggeriet: Fantastiskt läge, fantastisk öl och väldigt bra stämning. Tummen upp!

Fine Food: I skuggan och vid vägen. Bästa tiden att hänga här är tidigt på morgonen en varm sommardag med en kopp kaffe och se sjöstaden vakna.

Henricks: Relativt bra läge när det väl är öppet. En del dagar lite väl blåsigt kanske men god dryck och maten (om de har mat?!) kan jag inte yttra mig om.

Sjöpiren: Borden ute mot vattnet är bra men när solen försvinner blir det rätt lite kallt. Maten är på tok för dyr men ölen god.

Medelhavspärlan: Bra läge med kvällssol, maten tänker jag inte nämna här igen för då blir det ytterligare ett världskrig.

Thairestaurang Bee´s som nu blivit Dollys hamburgare: Bees hade plaststolar ut mot vattnet som hade mest kvällssol i hela Henriksdal. Jag vet inte hur hamburgestället löst det men lyssnar man på Facebookgrupper ska man maten inte vara någon höjdare. Jag har tyvärr inte varit där så kan varken säga bu eller bä.

Hemma hos Kaj: Goda pizzor och mysig uteservering men tyvärr försvinner solen ganska snabbt och det blir kallt.

Allé Kök och Bar, Picts Bar och tapasstället bredvid: Bra uteserveringar om man gillar att titta på folk. Tyvärr har de inte kvällssol överdrivet länge och maten är medelmåttig på alla tre ställena. Picts vinner i dryck.

Jimmys: Härlig uteservering precis vid båten med mycket liv och rörelse. Goda drycker men tyvärr samma meny som för 5 år sedan – saknar nytänk.

Vilka har jag missat, vilka vinner och vilka försvinner? Vad jag främst saknar i vår del av stan är en takterrass och en flytbrygga som fungerar som bar.


Rationaliserar vi bort oss själva? Publicerat 10 juni 2016

maskin
En spaning i tiden: konduktörerna försvinner från tvärbanan och vi ska själva stämpla våra biljetter. Konsum vill helst inte ha de vanliga kassorna öppna alls utan vi ska lära oss att självscanna. Gymmet 24/7 läser av ditt fingeravtryck när du kommer så ingen onödig personal behövs. På Max ska vi helst knappa in vår beställning i entrén så vi slipper prata med personalen.

Mindre människor, mer maskiner.

Det gör mig undrande. Är detta ett samhälle vi vill ha? Först och främst gör vi oss av med väldigt många arbetstillfällen och för det andra riskerar vi säkerheten både på tvärbana och gym. Att inte ha någon konduktör på tvärbanan en fredagskväll när det börjar bli bråkigt kan nog oroa många. Likaså att gå och träna som ensam tjej en sen kväll på ett gym helt utan personal.

Som ett exempel kan jag som bott i Bangkok berätta att där jobbar det 4-5 personer samtidigt på ett 7/11 lika stort som sjöstadens pressbyrå. I butiker och restauranger vimlar det av personal. Till och med hissarna är bemannade i många fall. Galet? Ja, kanske det. Eller så kan man se det som att vissa jobb med lite mindre lön ger fler arbetstillfällen tillbaka.

För vad ska hända med alla de personer vi rationaliserar bort med självscanning och biljettautomater? Ska de då skola om sig till något annat eller hur ska de gå vidare i arbetslivet? Rent krasst så skapar vi ju själva arbetslöshet genom att välja bekväma lösningar istället.

Visste ni att det yrke som är i störst riskgrupp för att automatiserats helt är fotomodell. Sedan följer kassapersonal och försäljare. Minst risk kan jag tänka mig är präster, poliser, hantverkare och till viss del speciallärare.

Jag är inte helt emot detta även om det kanske låter så, att slippa gå till banken och istället använda sin telefon är guld värt. Men det finns en annan sida av myntet också.

Om vi går tillbaka till Sjöstaden så är jag enormt trött på självscanning då det nästan alltid blir fel och personal behöver tillkallas. Och ändå är personalen galet sur när man ber dem snällt att öppna en vanlig kassa kl 9 på morgonen. Gällande tvärbanan så börjar det nya biljettsystemet gälla idag. Jag kan tänka mig att många nu tar chansen att tjuvåka vilket leder till att kontrollanter behövs i större omfattning, vilket i slutänden kanske ändå bli dyrare än att ha konduktören kvar? Max beställningssystem vägrar jag använda av den enkla anledningen att det inte fungerar om du vill speciella något som inte är en meny. Det krånglar, den skriver in saker du inte vill ha, du kan inte göra vissa val och om du väl försöker så hamnar ändå fel sak i din påse i slutänden.

Så well, tills vidare hittar ni mig i kön till den bemannade kassan, utan någon scanner i handen. För att förhoppningsvis motverka att vi rationaliserar bort oss själva.


Vad händer och vad händer inte i Sjöstaden? Publicerat 31 maj 2016

IMG_0703Det händer en del i sjöstan inom kort – jag tänker försöka summera så ni inte missar något och så kanske vi kan reda ut några saker.

-Knatteloppet den 11 juni närmar sig med stormsteg. Anmäl er om ni har missat. Det har varit två träningar inför loppet och jag tror alla barn är taggade. Föräldrarna var också taggade under träningarna då det bjöds på massor av fika (bild).

-3 juni är det dags för ”Summer by Nya Carnegiebryggeriet” med invigningsfest av den splitternya uteserveringen. Detta koncept fortsätter varje fredag hela sommaren.

-3 juni bjuder Food Village in till livespelning med Son Of The Meadow och Christoffer Hofer

-Restaurang Göteborg kör som vanligt sin midsommarbuffé hela midsommarhelgen – glöm inte att boka bord.

-Regnbågens barnkläder har utförsäljning – skynda fynda.

 

Saker jag undrar över som ni kanske kan hjälpa mig bekräfta;

-Invigning av tårtan 14 juni. Ryktet går men ingenstans hittar jag en pålitlig källa till detta.

-Firas nationaldagen i Sjöstaden även i år?

-Kommer Park Inn öppna upp sin takterrass?

Vad händer mer? Fyll på listan!


En skitsak Publicerat 31 maj 2016

IMG_0705Detta är så sjukt att jag bara måste blogga om det. Någon använder vårt garage på Hammarby allé som toalett. På morgonen när en ska hämta bilen för att köra till jobbet möts man av en hög som inte kommer från ett djur, detta har hänt upprepade gånger. Godmorgon liksom.

 

För att komma in i garaget behöver man nyckel eller så smiter man in när en bil kör in, ut är det ju inga problem att komma. Men hur som, detta är vidrigt och det måste väl finnas bättre platser att uträtta sina behov på än i ett garage eller tänker jag fel?!

Någon annan som också har detta härliga problem?


Niklas and Friends – lunch och catering Publicerat 19 maj 2016

Häromdagen var det dags för mig och en vän att testa Niklas and Friends här i Sjöstaden då jag hört väldigt mycket gott om det stället. Egentligen är deras huvudsyssla catering men på Virkesvägen har de öppnat en lunchrestaurang som har öppet måndag till fredag mellan 9.45-14.00.

niklas

Dagens lunch var fläskkarré med klyftpotatis och chili cream för 95 kr. Förutom dagens serveras pasta, räksallad, en vegetarisk rätt, pizza, lax och steak sandwich, pris varierar mellan 95-130 kr. Jag ville ha sallad så då var räksallad alternativet och för 120 kr väntade jag mig något riktigt bra.

sallad

Och ja gott var det men inte värt 120 kr. Det är för lite mat helt enkelt och jag förstår inte varför så många restauranger gör samma misstag. Räkor, avocado och ägg- hurra vad bra men ett helt lager av isbergssallad mättar ingen. Varför inte blanda i bönor, ärtor, nötter, frön, keso – ja mer av det som mättar?! Det finns ingen anledning att gå omvägen till Virkesvägen för sallad när Fine Food och Café Gården serverar dem både billigare och bättre.

bord

Visst gör de bra mat men det blir inga hurrarop från min sida. Inget extra men det var väldigt mycket folk här så kanske är det dagens man ska satsa på nästa gång?!

Sen det här med barnvänlighet. Självklart förstår jag att de inte vänder sig till barnfamiljer utan till de som jobbar i närområdet men det är 2016 och de öppnar en lunchrestaurang i ett utav Stockholms mest barntäta områden. De har en barnstol, de har ingen micro och värmer således inte barnmat, de har två pyttesmå toaletter där du knappt kan vända dig och stället är helt enkelt inte gjort för personer med barn. Trist och du känner dig inte jättevälkommen. Men som sagt jag kanske är helt fel målgrupp. Och det var fler än jag som balanserade bebis i knät under denna lunch.

Inredningen får tummen upp. Jag tror att catering från detta ställe är top notch, jag vill så gärna skriva att ja äntligen har vi ett vinnarställe i Sjöstaden men nej tyvärr inte den här gången. Heller. Gammal är äldst och allt sådant men ja det finns en anledning till varför det är kö ut genom dörren till Fine Food under lunchen. Synd bara att de helt slutat med varm mat efter klockan 17.

 


Kommer tårtan någonsin bli klar? Publicerat 10 maj 2016

IMG_0160Visst är den fin så här i solnedgång vår egen tårta. Frågan är bara om vi någonsin kommer kunna använda den igen?

Förra våren påbörjades reparationen och jag  tänkte dålig tajming men ja måste den lagas är det ju bra att det görs. Nu när det näst intill är sommaren ett år senare har de väl inte kommit mycket längre eller? Vad är det som tar sådan tid? Virket? Modellen? Större arbete än man befarade? Trist och tråkigt är det iallafall.Missa inte

Se fler rekommenderade artiklar

Mest läst

Att göra

Populära guider

Facebook