hammarbysjostad.info - Hammarby Sjöstads största forum och nyhetssajt
Följ Oss

Tvärbanan Tvärbanan
 • Sickla udde: 01:00
 • Sickla kaj: 01:00
 • Luma: 01:00
 • Mårtensdal: 01:00
Färjan Färjan
 • Barnängsbryggan: 21:00
 • Henriksdalskajen: 20:50
 • Lumakajen: 21:05

Guide

Tvärbanan stängs av 2017

Detta gäller när tvärbanan stängs av

Publicerad 16 mars 2017

Den 25 mars stängs tvärbanan av fram till oktober för ett omfattande arbete. Bland annat ska hela signalsystemet bytas ut, för att tvärbanan ska kunna gå hela vägen till Solna station. Vi på Sjöstadsliv har tagit reda på vad som gäller för sjöstadsborna inför avstängningen.

Den 25 mars stängs Sicklalinjen av, som är tvärbanetrafiken mellan Sickla Udde och Alvik. Det är för att byta ut signalsystemet till ett modernare, som gör att tvärbanan kan kopplas ihop med linjen mot Solna Station – detta trots att det nuvarande signalsystemet installerades så sent som 2009.
Arbetet påbörjas i slutet av månaden.
– Även fast det kan vara tufft med ersättningstrafik så kan de dra nytta av det i slutändan, säger Ronnie Johansson, presskontakt hos SL, om avstängningsperioden.

Detta är det som gäller för sjöstadsborna under den 6 månader långa avstängningen:

 • De preliminära datumen.
  Arbetet påbörjas lördagen den 25 mars, enligt ett pressmeddelande från SL i december. Trafiken kommer att gå igång den 2 oktober, som Sjöstadsliv avslöjade i en artikel (läs mer HÄR).
 • Samtliga förändringar som sker. 
  Signalsystemet ska bytas ut till en modernare variant som kan kommunicera med Solnalinjen och därför kunna åka längre än till Alvik, som är dagens slutstation för Sicklalinjen. Detta blir i längden fördelaktigt när arbetet med att förlänga Sicklalinjen mot Sickla Köpcenter blir klart, menar SL:s presskontakt Ronnie Johansson.
  – Tvärbanan ska kunna åka enkel väg längst hela linjen. Det kommer att ge tätare trafik och kommer finnas högre möjlighetsförbättring.
  Det ska också byggas tre nya vändspår, vilket innebär att tvärbanan får ökad trafiktäthet.
 • Ersättningstrafik.
  Bussar kommer att stanna vid varje tvärbanestation längst linjen. De beräknas att gå var sjätte minut, men det finns möjlighet för högre trafiktäthet med upp till tre minuter mellan varje avgång, enligt SL.
 • Övriga förändringar i kommunaltrafiken.
  Det finns i nuläget inga planerade förändringar i den nuvarande busstrafiken. ”Vi håller ett öga på om vi behöver stärka upp någon linje som påverkas av ersättningsbussarna”, säger SL:s presskontakt Ronnie Johansson till Sjöstadsliv.
  Båttrafiken med M/S Emelie till Slussen, Djurgården och Östermalm går som vanligt, men ingår ej i SL-kortet.

 

Text: Redaktionen

Kommentarer

AV: Stephanie |

Det är fruktansvärt rörigt längst Hammarby Alle. Man undrar varför skall alla spår rivas upp ! Kommer nya spår att förhindra alla vagn fel som har orsakat förseningar under åren. Får vi nya vagnar ?

Min innersta förhoppning är att vi slipper fler reparationer på tvärbana i framtiden.

Det är dock mycket bra att kunna åka med Emelie på SL kort under tiden för reparationen. Det underlättar lite !

AV: Peter |

Bra att man kan åka med Emelie på SL periodkort. Inte så kul att SL massakrerar Hammarby Alle, ser ut som i Aleppo här nu. Alla träd borta. Påminner om vad man håller på med mellan Norrmalmstorg och Sergelstorg där man öser in hundratals miljoner på 500 meter spårväg som aldrig blir klar. Bara att höja priset på SL-resor så ordnar det sig nog.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Reaktioner
Antal kommentarer 2

Missa inte

Se fler rekommenderade artiklar

Mest läst

Att göra

Populära guider

Facebook

Rätta artikel

Ditt namn*

Din epost*

Ditt meddelande

Fyll i nedanstående
captcha