hammarbysjostad.info - Hammarby Sjöstads största forum och nyhetssajt
Följ Oss

Tvärbanan Tvärbanan
  • Sickla udde: 01:00
  • Sickla kaj: 01:00
  • Luma: 01:00
  • Mårtensdal: 01:00
Färjan Färjan
  • Barnängsbryggan: 21:00
  • Henriksdalskajen: 20:50
  • Lumakajen: 20:45

Guide

Lunchrestaurang Niklas and friends till Hammarby Sjöstad
Niklas and Friends.

Lunchguide för Hammarby Sjöstad

Publicerad 17 februari 2017

Vi på Sjöstadsliv har testat några av Hammarby Sjöstads lunchrestauranger. Det är hög nivå, och några sticker ut lite extra. Smaklig spis.

Sjöstaden är full av restauranger och det kan vara svårt att veta var man bör gå för en god, vällagad och prisvärd lunch. Vi har här valt att inte recensera ditt lokala sushihak, pizzeria eller annan snabbmat. Vi på Sjöstadsliv har valt att koncentrera oss på den klassiska svenska lunchen och ett par etniska alternativ i vår granskning. Det vi fann var att den allmänna standarden mestadels var hög, speciellt på fisk som sig bör i sjöstaden.

Allé Kök & Bar

Hammarby allé 129. Öppet för lunch mån-fre 11.00 – 14.00.

3-4 olika rätter varje dag plus valfri pizza (90:-) samt Veckans, 6-7 olika rätter varav 2 vegetariska (80-139:-).

Omdöme: Lugn effektiv service. Inga överraskningar, varken i menyn eller smakmässigt men riktigt gott. Gösen var stekt lätt gyllenbrun, moset gott och såsen snäll och smaklig. Osaltat, men det är lätt avhjälpt av kvarnen med flingsalt som ackompanjerar pepparkvarnen på varje bord. Salladsbordet enkelt men funktionellt, den kalla lättkokta blomkålen uppskattades och brödet gott. Plus för den lågmälda volymen på både gäster, personal och bakgrundsmusik. En och annan låt av Bob Marley dök upp i mixen vilket piggade upp.

 

Niklas And Friends

Hammarbyfabriksväg 43. Öppet för lunch mån-fre 9.45 – 14.00.

En lunchrätt per dag (95:-). Sedan finns Veckans -, sallad, veggie, pasta (95-105:-) samt  Niklas Klassiker: Rimmad lax, Steak sandwich, Caesarsallad eller Chefs omelett (100-125:-). Tre olika pizzor varav en vegetarisk finns också att välja på (115:-).

Omdöme: Mycket folk och hög volym. Salladen är enklast möjliga, en skål med blandade blad står på disken tillsammans med en korg med vitt eller hårt bröd och en skål tapenade. Köttbullar med gräddsås, potatispuré, pressgurka och lingon är gott men inget man skriver hem till mor om. Portionen något liten speciellt när man tänker på att det är svårt att fylla upp med sallad som enbart består av gröna blad. Minus: saknar smör till brödet.

 

Jimmys Steakhouse Marina

Kölnagatan 26-28. Öppet för lunch vardagar 10.00 – 15.00.

3-4 olika rätter (90-95:-) samt Veckans-, vegetariska, sallad (100:-) och Veckans tips vilket var grillad biff eller lax (175:-). Stående på menyn är Jimmys Famous: Cheeseburgare med eller utan bacon med pommes och coleslaw eller Club Sandwich (110-115:-)

Omdöme: Kön till kassan går fort. Matsalen är nästan fullsatt strax efter tolv och sorlet är ett par steg upp från mysigt och närmar sig störande. Biffen med potatisgratäng kommer efter en kort stund och serveras med ”chipotlebejonäs”, vilket är ogooglingsbart men med alldeles lagom sting. Matchar den menlösa potatisgratängen bra. Köttet är ojämnt skuret och är överstekt i ena änden men välsmakande och bra kryddat. Adekvat salladsbar med viss fokus på kolhydrater som kall pasta, potatis och bulgur. Plus för surdegsbrödet med pumpakärnor.

 

Kalf & Hansen (Ekologisk)

Hammarby allé 130. Öppet mån-fre 10.00 – 19.00 lör-sön 11.00 – 16.00.

Fast meny efter säsong.

Omdöme: Gott på många plan. 100 procent ekologiska råvaror, så närproducerade som bara går, vilket tillfredsställer även den mest samvetsgranne miljökämpe. Fiskfrikadellerna är bara 3 och inte så stora, men goda, och det räcker gott för de kommer med en rejäl portion rostade grönsaker med en ramslöksås (valfri sås) som är mild och krämig. Dessutom går det bra att beställa extra frikadeller för 10:-/st om man är hungrig. Modernt avskalad inredning, öppen planlösning och glas med runda bottnar ger en hipp, trendig känsla.

 

RBG – Park Inn

Midskeppsgatan 6. Lunch mån-fre 11.00 – 13.30.

Två olika dagens (95:-), vanligtvis en kötträtt och en fiskrätt men ibland bara två kötträtter. Veckans vegetariska (90:-), salladsbuffé (75:-)  samt en liten a la carte-lunchmeny med två sallader och en burgare (135 – 155:-).

Omdöme: Den soliga dag i maj jag är här är det helt tomt i RBG`s matsal. Enligt personalen för att det är så fint väder ute att de flesta sitter utomhus och äter lunch, fast det är lika tomt på RBG`s stora uteservering så den logiken faller. Hur som helst så är salladsbordet fräscht men långt ifrån tillräckligt innehållsrikt för att kunna tillfredsställa någon näringsmässigt som bara vill äta av salladsbuffén. Den lätt överkokta broccolin smakar halvrå fisk (!). Jag äter upp den beställda fiskgrytan med aioli för att jag är hungrig inte för smakens skull. Den smakar mest som en ganska menlös grönsaksgryta som någon lagt lite lax och torsk i. Plus för det danska rågbrödet och tystnaden i den ekande tomma matsalen.

 

Christers Matsal

Hammarby fabriksväg 33. Lunch mån-fre 08.00 – 14.00-

7-8 olika dagens (85:-) (avhämtning 80:-) samt ett 8 stående rätter varav 2 pasta, 4 sallader och 2 vegetariska (85:-). 4 À la Carte-rätter (110-125:-).

Omdöme: Lite enklare råvaror men lite större portioner än genomsnittet i sjöstaden. Hantverkarnas favoritställe o man ska döma efter antalet män i oömma kläder. Rejäl salladsbuffé men mycket kommer ur en konservburk och deras coleslaw är sockersöt. Pastan med räkor och kräftor i hummersås har bra tuggmotstånd men såsen påminner mig om fiskbullar i hummersås. Knappt godkänt men jag skulle gå igen om jag var riktigt hungrig och ville äta mig rejält mätt.

 

Pong Henriksdal

Jan Inghes Torg 42. Lunchbuffé vardagar 11.00 – 14.00.

Omdöme: Det finns två svårigheter med asiatiska bufféer. Nr.1 : grönsakerna i rätterna förlorar allt tuggmotstånd och krispighet pga. varmhållningen. Lösningen är att hela tiden laga små omgångar av de olika rätterna så de inte ligger uppvärmda så länge. Det har de insett på Pong i Henriksdal. Nr.2 : är svårare att bemästra och det är att gästerna petar till sig ”det gottiga” när de tar av maten. I det stekta riset med räkor på Pong finns det endast tre räkor kvar i det halvfulla blecket. Annars är maten vällagad och riktigt god med alldeles lagom sting där det ska vara sting. Plus för fräsch och god sushi samt för den färska frukten.

 

Namaskaar

Lugnets allé 67. Lunch tis-fre (OBS ej måndag) 11.00 – 14.30.

7 olika rätter varav två vegetariska (89-99:-).

Omdöme: Det doftar gott och fräser ljudligt när en kypare går förbi med en Chicken Tikka Sizzlar. Den omsorgsfulla och glatt leende personal visar snabbt tillrätta i den lilla restaurangen. Den Sizzlar jag beställer tar bara ett par minuter på sig och följs åt av ett varmt, nästan hett, men för svenskt, Naanbröd med vitlök och persilja som jag beställt extra. Det är fräscht och lagom kryddat men såsen för söt för min smak. Plus för att jag sitter så bekvämt och den goda salladen och dressingen på tallriken. Minus för det något torra köttet.

 

Luma Park Restaurang & Konferens

Lumaparksvägen 7. Lunch mån-fre 10:45 – 13.30.

Buffé. Kött, fisk och vegetariskt, en av varje, varje dag (95:-). Dessutom ärtsoppa och pannkakor alla torsdagar (95:-).

Omdöme: Matsalen påminner om en modernare och färggladare variant av en skolmatsal. Fast mycket bättre. Ett rejält salladsbord och brödet har fått ett en egen bänk med bland annat ett underbart brytbröd med tomat och basilika. Torsken är saftig och faller isär på just det rätta sättet, vitvinssåsen mycket god, om än lite tjock. Den parmesanstekta rotsellerin, som är dagens vegetariska rätt funkar fint som tilltugg till både torsken och den ganska ordinära färsbiffen. Plus för nästan allt. En av två pärlor  i sjöstan.

 

Oh Mamma Mia

Hammarby allé 87. Lunch vardagar 10.00 – 14.00.

3 olika dagens varav 1 fisk- och 2 kötträtter, dagens pasta eller valfri Pizza eller sallad (85:-).

Omdöme:

 

Fryshusets Kök

Mårtendalsvägen 6. Lunch vardagar 11.30 – 14.30.

3 dagens och 3 fasta rätter (87:-)

Omdöme: Kanske Sjöstadens billigaste lunch, 79:- om du köper ett häfte med tio lunchkuponger. Fräsch bröd- och salladsbuffé med en variation av färska grönsaker, bönor och ärter och kolhydrater i form av en bulgursallad. Buffén behövs för portionen med kapkummel, aioli och sparrispotatis jag beställer är god och väl komponerad men alldeles för liten. Om man inte tycker om grönsaker och bröd är den för liten för att bli mätt.  Minus för hög ljudvolym och plaststolar.

 

Finefood Kärlek Och Mat

Hammarby allé 62

Omdöme: I kassan får kunden framför mig veta att det går att backa om hen inte skulle bli mätt vilket får mig att oroa mig för portionsstorleken. Alldeles i onödan visar det sig för jag blir alldeles lagom mätt på min Smögengryta. Jag frågar ändå efter mer, för grytan på kolja med räkor och kräftor är god, mycket god. Tyvärr har den tagit slut fast klockan bara är tjugo över tolv, det verkar vara fler som upptäckt den pärla som Finefood – Kärlek Och Mat faktiskt är. Det är mycket vällagat, opretentiöst och avslappnat, kanske för avslappnat om maten tar slut innan lunchrusningen är över?

Text: Redaktionen

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Reaktioner
Antal kommentarer 0

Missa inte

Se fler rekommenderade artiklar

Mest läst

Att göra

Populära guider

Facebook

Rätta artikel

Ditt namn*

Din epost*

Ditt meddelande

Fyll i nedanstående
captcha