hammarbysjostad.info - Hammarby Sjöstads största forum och nyhetssajt
Följ Oss

Tvärbanan Tvärbanan
  • Sickla udde: 01:00
  • Sickla kaj: 01:00
  • Luma: 01:00
  • Mårtensdal: 01:00
Färjan Färjan
  • Barnängsbryggan: 21:00
  • Henriksdalskajen: 20:50
  • Lumakajen: 20:45

Artikel

Omnomnomn mustasch jpg
Foto: Philip Erdtman.

Designpralinerna gav Omnomnomn plats i White Guide

Publicerad 17 maj 2017

Eva Mantsinen var grafisk formgivare och hoppade in i en ny bransch utan någon professionell erfarenhet alls. Nu har hennes kafé Omnomnomn Chocolaterie hamnat i White Guides Caféguide – och dessutom nominerats till utmärkelsen ”Årets Stjärnskott”.
– Att det blev just choklad, det var mer av en aha-upplevelse, säger Eva Mantsinen.

I det nybyggda flerbostadshuset i Fredriksdal, ett stenkast från Skansbron, står Eva Mantsinen i köket till sitt chokladkafé Omnomnomn Chocolaterie.
Kafét fick nyligen ett stort erkännande när de fick en plats i White Guides cafélista ”Sveriges bästa caféer 2017” – och en nominering till priset Årets stjärnskott.
– Det var ju helhäftigt. Jag hade varit på ett event och så startade jag upp min telefon och då rasade det in sms, med en massa grattis och tjoho. Jag visste ju att vi hade kvalificerat oss in i White Guide, men inte att vi hade blivit nominerade, säger Eva Mantsinen, ägaren till Omnomnomn.

För så tidigt som fyra år sedan tog hon alla sina besparingar och öppnade hon upp sin första chokladtillverkning i Årsta. Innan det var hon grafisk formgivare, men hade tappat lite av glöden för yrket och sökte en ny utmaning i en fortsatt kreativ bana. Det var också under ett designuppdrag för en kaffebar på Södermalm som idén om att jobba med choklad kom upp.
– Att det blev just choklad, det var mer av en aha-upplevelse. När den där killen (ägaren till kaffebaren) öppnade en box med snygga praliner, då var det för mig ”jösses, kan man göra så här”. Så jag kände att jag ville gå från digitalt till analogt, jag vill verkligen göra det här.

Tre år senare fick hon ett tips om en lokal i Sjöstaden och i november förra året flyttade hon in i Fredriksdal.
Hammarby Sjöstad är som bekant en kafétät stadsdel och det är också en hög nivå på utbudet. Men hon ser det inte som något negativt.
– Nej, tvärtom. Var går man för att fika inne i stan? Man går till det fikatätaste stället, för är det fullt på ett så kan man gå till ett annat. Det är en synergi tycker jag, jag tycker att det är jättebra.

En kund kommer in under intervjuns gång och gratulerar till nomineringen, varpå Eva Mantsinen visar stolt upp kaféts plats i White Guides Caféguide.
Det syns att hon är stolt, men samtidigt lyser tävlingsinstinkten igenom.
– Jag tänker så här, White Guide är en vägvisare. Har man väl hamnat där så har man gjort något väldigt bra. Men White Guide är inte hela grejen. Det är mer att jag vill tänka utanför boxen och utveckla konceptet ”Chocolaterie”.

Att hon är Grafisk designer i grunden syns på det mesta i lokalen, men speciellt på pralinerna. Hon beskriver sig själv som social och energisk, men också otålig. Hon menar att det, tillsammans med sitt intresse för design och form, är hennes vinnande koncept.
– Det kanske är bra att jag inte kommer från branschen från början, för man tänker kanske inte på samma sätt. Man kanske är lika mycket kund som att man står på andra sidan disken.

Vad är ditt mål med det hela?
– Det finns inget, det finns bara delmål hela tiden. Målet är väldigt oklart, för jag har inget tak. Men jag vill inte bli för stor, det kan jag säga. Då tappar man lite känslan. Jag vill fortfarande vara i verksamheten hela tiden och träffa kunderna.

 

Text: Linda Forsström

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Reaktioner
Antal kommentarer 0

Missa inte

Se fler rekommenderade artiklar

Mest läst

Att göra

Populära guider

Facebook

Rätta artikel

Ditt namn*

Din epost*

Ditt meddelande

Fyll i nedanstående
captcha