hammarbysjostad.info - Hammarby Sjöstads största forum och nyhetssajt
Följ Oss

Tvärbanan Tvärbanan
  • Sickla udde: 01:00
  • Sickla kaj: 01:00
  • Luma: 01:00
  • Mårtensdal: 01:00
Färjan Färjan
  • Barnängsbryggan: 17:50
  • Henriksdalskajen: 17:50
  • Lumakajen: 17:55

Krönika

Philip Erdman, reporter Sjöstadsliv.

KRÖNIKA: Sjöstaden Sveriges sömnigaste sommarparadis

Publicerad 15 juni 2017

Omfamnad av Hammarbysjön och med fantastiska restauranger och kaféer vid strandkant så skulle Sjöstaden kunna bli ett stadsnära sommartillhåll.
… Ja, skulle kunna bli. Kanske redan borde ha varit vid det här laget. Istället är det Stockholms i särklass mest sömniga område under sommaren.

Jag spenderade en sommar på skärgårdsön Utö och det var helt fantastiskt hur mycket folk som kom dit med båten för att njuta av en skärgårdsfest under en snål svensk sommarsol. Ett starkt minne var att jag vrålade med Patrik Isaksson när han drog till med sina klassiker från Utö Värdshus scen.
Jag kan dra en massa historier som motiverar att det var en fantastiskt rolig sommar. Men frågan jag ställer mig är snarare…

… Varför har inte Hammarby Sjöstad något liknande, trots att alla förutsättningar finns? Det välanvända smeknamnet ”en stad i staden” bevisar att närheten till slussen är långt ifrån tillräckligt nära för att kännas Stockholmskt. 

Trots att Sjöstaden är en idyll så flyr många familjer för att istället spendera sommaren på landet eller utomlands. Men Sjöstaden skulle kunna vara ett mål för dagsutflykt om man bara satsade lite. Stadsdelen skulle kunnat få mer uppmärksamhet för den stora massan, eftersom miljökampen inte lyckats bli tillräcklig för att få stockholmarens ögon på sig. Jag från Sollentuna förstod inte Sjöstadens miljösatsning innan jag började jobba här.

Tänk om Jan Inghes Torg skulle få lite mer action. Tänk om vi kunde få en liten scen på Luma Torg, där man bjuder in folkkära artister. Tänk om vi kunde fylla på strandpromenaderna med små stånd eller annat roligt. Tänk om vi kunde dra till med stadsfester a la valfri spansk by och bjuda in alla till Sjöstadsandan.

Helt plötsligt skulle hotellen, M/S Emelie och de allmänna bryggorna (finns de ens?) få en ny, sommarglad publik. Vi skulle ha liv och nya saker att hitta på varje dag. Lokalbefolkningen ska inte behöva fly hemmen för att få sommarkänsla.
Dessutom har jag märkt att vissa företagare har sommarstängt (Kalf & Hansen). Så behöver vi inte ha det. Vi ska till och med kunna bjuda Stockholm på pop-up restauranger.

Men just nu händer det ingenting. Stadsdelen hamnar i skuggan, trots strålande sol vid ett av Stockholms vackraste lägen. Så fort solen dyker upp så blir Sjöstaden ett av de sömnigaste ställen i huvudstaden, trots att det borde vara motsatsen. För Sjöstadsbarnen skulle varje sommar bli en upplevelse utan dess like och minnen för livet att sträva efter och att ge till nästa generation.

Var är Patrik Isakssons sommargig i Sjöstaden?

Text: Philip Erdtman

Kommentarer

AV: Patric |

Helt rätt! Flyttade hit i december och känner samma sak. För att vara så nära city så är det en sömnig stadsdel. Något som jag verkligen saknar är bra uteserveringar med sjönära läge i solen!

AV: Jan Peterson |

Banne mig sanningen. Luma skulle ha en scen och servering med kontinentalt stuk. Nu finns bara en trött fiskvagn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Reaktioner
Antal kommentarer 2

Missa inte

Se fler rekommenderade artiklar

Mest läst

Att göra

Populära guider

Facebook

Rätta artikel

Ditt namn*

Din epost*

Ditt meddelande

Fyll i nedanstående
captcha