hammarbysjostad.info - Hammarby Sjöstads största forum och nyhetssajt
Följ Oss

Tvärbanan Tvärbanan
  • Sickla udde: 01:00
  • Sickla kaj: 01:00
  • Luma: 01:00
  • Mårtensdal: 01:00
Färjan Färjan
  • Barnängsbryggan: 17:50
  • Henriksdalskajen: 17:50
  • Lumakajen: 17:55

Artikel

Anders Franzens lekplats Kenneth Kempendahl Mats Christensson

Stadsdelsförvaltningen: ”Tack vare engagemang som parken överlever”

Publicerad 13 juni 2017

I maj slöt Sjöstadsfamiljer samman, med initiativtagaren Gustav Lenninger och skaparen Tor Svae i spetsen, och gav hyllade Anders Franzens Park ett ansiktslyft.
Tillsammans med Sjöstadsliv besökte Södermalms Stadsdelsförvaltning lekplatsen.

Sjöstadsliv mötte under måndagseftermiddagen upp Södermalms Stadsdelsförvaltningens Stadsmiljöchef Kenneth Kempendahl och Stadsmiljösekreterare Mats Christenson. Detta för att kolla på arbetet som de tiotal sjöstadsborna, tillsammans med initiativtagaren av facebookgruppen ”Anders Franzens Parks vänförening” Gustav Lenninger och parkens skapare Tor Svae, gjorde i maj.

Ena huset skiner igenom med nya, fräscha färger och lagade dörrar. Båten ”Hildur” kompletterades med målarfärg någon vecka efter, under ledning av sjöstadsbon Roger Svensson och engagemanget har varit utbrett på Facebook i det stora hela.
– Parken är väldigt omtyckt. Men det krävs mer underhåll än vad vi klarar av. Därför är engagemanget så otroligt viktigt, säger Kenneth Kempendahl.

Han förklarar att Anders Franzens Park kräver mycket mer underhåll mycket på grund av återkommande skadegörelse. Ofta har klotter förekommit, plexiglasfönster varit krossade och trä spruckit. Men han menar också att den kunde ha byggts med ett större långsiktighetstänk från början.
– Den här parken kräver mycket mer underhåll än de andra temaparkerna i Södermalm för att de inte var byggt hållbart från början. Saker har gått sönder, spikar och piggar sticker ut och barnen kan slå sig.

Mats Christenson pekar på den röda båten ”Hildur”, där en gummirem har släppt vid fören. Han fotograferar det med mobilen direkt för att kunna felanmäla.
Kenneth Kempendahl kliver fram och tar det som ett exempel i varför det inte är byggt hållbart: gummiremmen är limmad istället för att ha skruvats dit.

Parkens skapare Tor Svae har tidigare kritiserat Södermalms Stadsdelsförvaltning för att de plockar bort objekt från parken istället för att laga eller ersätta. Mats Christenson menar att Stadsdelsförvaltningen inte har haft något större val.
– Konsumentverket gjorde en besiktning av parken för två år sen och senast nu i april i år. De har sett att det funnits en hel del saker som vi behövde ta bort, som de ansåg var för farligt helt enkelt.

Kenneth, har kraven på säkerhet vid lekplatser skärpts? Jag menar, barn slår sig ju hela tiden.
– Ja absolut är det så, det är hur utvecklingen har sett ut de senaste åren, att kraven som ställs är mycket högre. När jag var liten så byggde vi själva sånt här, fast så klart med sämre kvalité, säger Kenneth Kempendahl och fortsätter med att föräldrar har ett lika stort ansvar att se över barnen som att Stadsdelsförvaltningen har att säkra upp parken.

– Titta på föräldrarna här. De håller på med mobilerna istället för att kolla till barnen. Det står ju också på en skylt att man måste kolla sina barn. Vi gör vad vi kan göra, men föräldrarna har också ett ansvar, fortsätter han och pekar.

Kenneth Kempendahl är, trots parkens brister, glad över att de finns och säger att Stadsdelsförvaltningen vill ha de kvar på sikt.
– Efter att temaparkerna började byggas i Södermalm så har det blivit lite av en modegrej, allt från Uppsala till ända bort i Australien har de börjat bygga såna här typer av lekplatser. Men vi måste se till att de är hållbara och säkra, för vi vill gärna att Anders Franzens Park ska stå kvar om 15-20 år. På onsdag invigs Ivar Los park, som blir den sista temaparken vi kommer att bygga i Södermalm. Och redan nu ser vi saker som behövs förbättras.

Så ni vill fortsätta med att bidra ekonomiskt till att Gustav Lenningers och sjöstadsbornas engagemang fortsätter?
– Oh ja, säger både Kenneth Kempendahl och Mats Christenson i kör, utan någon som helst tvekan.

– Det är tack vare medborgarnas engagemang som parken kommer att överleva, avslutar Kenneth Kempendahl.

 

Text: Philip Erdtman

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Reaktioner
Antal kommentarer 0

Missa inte

Se fler rekommenderade artiklar

Mest läst

Att göra

Populära guider

Facebook

Rätta artikel

Ditt namn*

Din epost*

Ditt meddelande

Fyll i nedanstående
captcha